Μη κατηγοριοποιημένο
Η “τέλεια καταιγίδα” στην οικονομία

Η “τέλεια καταιγίδα” στην οικονομία

Η “τέλεια καταιγίδα” στην οικονομία

Οι προβλέψεις όλων, αναλυτών, οικονομολόγων, χρηματιστών ακόμη και CEOs παγκοσμίως προετοιμάζονται για μια πολύ μεγάλη ύφεση στην οικονομία.

Ανακατατάξεις στα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλαγές στα επενδυτικά σχέδια μεγάλων εταιρειών είναι στο πρόγραμμα της ημερησίας διάταξης.

Στο άρθρο της banks.com.gr με τίτλο: ”Οι CEOs παγκοσμίως προετοιμάζονται για την τέλεια καταιγίδα” γίνονται εκτενείς αναφορές για πολύ κακά αποτελέσματα στην αγορά και την οικονομία γενικότερα, προερχόμενα από τον απόηχο της πανδημίας covid_19, των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου πληθωρισμού.

Περίπτωση 1η

Η γνώμη μας είναι ότι ως υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, θέλουν να προστατεύσουν τις θέσεις τους, προάγοντας μία αμυντική στάση των εταιρειών στις οποίες εργάζονται. Αυτό διότι όποιο σενάριο και να επικρατήσει οι CEOs είναι προστατευμένοι αφού:

  1. Εάν οι προβλέψεις τους βγουν αληθινές, θα έχουν δίκιο για τη στάση που κράτησαν.
  2. Και λάθος όμως να βγουν οι προβλέψεις τους πάλι μπορούν να δικαιολογήσουν τη στάση τους αφού μπορούν να επικαλεστούν ότι απλά προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα σενάρια.

Περίπτωση 2η

Στη δεύτερη όμως περίπτωση θα έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο επενδύσεων αλλά και αρκετά κεφάλαια για το σχεδιασμό και υλοποίηση της αμυντικής στρατηγικής τους.

Θεωρώντας αλλά και συμβουλευόμενοι τον καλύτερο δάσκαλο που δεν είναι άλλος από την ιστορία θα μπορούσαμε να πούμε απλά ότι: Μπόρα είναι σαν όλες τις άλλες και θα περάσει όπως όλες στο παρελθόν. Άρα ο μακροχρόνιος και σώφρον επενδυτής δεν πανικοβάλλεται αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα την επενδυτική του στρατηγική.

Και ποια είναι η καλύτερη που δεν την επηρεάζει καμία αναταραχή της αγοράς;

Ποια είναι αυτή που το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος αρκετός επένδυσης για να λάβουμε τα καλύτερα αποτελέσματα;

Προϊόντα unit liked

Αυτά που δεν επηρεάζονται από καμία πτώση της αγοράς και το μόνο που ζητούν είναι χρόνος και βάθος επένδυσης.

Στο άρθρο μας ”Unit Linked VS Αποταμίευση στην τράπεζα” περιγράφουμε πολύ αναλυτικά την ανωτέρω θέση μας.

Οπότε τι κάνει ο επενδυτής που ήδη είναι μέσα στην αγορά;

Συνεχίζει να επενδύει βάσει του σχεδίου του και μάλιστα ενισχύει και τις θέσεις του στις ”πεσμένες” τιμές της αγοράς.

Αυτοί που είναι εκτός αγοράς και θέλουν να επενδύσουν στις αγορές, τι πρέπει να κάνουν;

Να επενδύσουν άμεσα σε ένα προϊόν unit linked διότι είναι πράγματι μια ευκαιρία μεγάλη. Και μάλιστα τη στιγμή που όλος ο οικονομικός κόσμος προβλέπει ύφεση. Άρα οι αγορές ήδη την έχουν προεξοφλήσει και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.

Σίγουρα δεν είναι καιρός για μεγάλες εφ’ άπαξ καταβολές κεφαλαίων. Αυτό διότι δε γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η ύφεση. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τα προϊόντα unit linked περιοδικών καταβολών.

Sakis Lindras