Επιχειρηματικότητα, νεοφυής επιχειρηματικότητα, γίνε ελεύθερος επαγγελματίας…..
Κάθε μέρα ξεπροβάλει στο διαδίκτυο και ένας καινούριος coach ή life coach ή ακόμη και διάφορες εταιρείες, που προωθούν τα προϊόντα τους, δια μέσου ανεξάρτητων διανομέων και παροτρύνουν νέους, άνεργους, απολυμένους ή ακόμη και ανθρώπους που ήδη εργάζονται να αλλάξουν επάγγελμα ή να το κάνουν παράλληλα. Τι;
Μα να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, τη δική τους δραστηριότητα και να απολαμβάνουν περισσότερα έσοδα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και το βασικότερο, να δουλεύουν για τον εαυτό τους.
Πολλές παροτρύνσεις επίσης έχουν να κάνουν με ομάδες ανθρώπων που μπορεί να στρατολογήσει ο καθένας και να δημιουργήσει επιχείρηση με ομάδα ανθρώπων.
Δεν θα σταθώ καθόλου στα παραπάνω, δεν θα τα κρίνω διότι είναι κάτι διαφορετικό από τα αντικείμενα με τα οποία ασχολούμαι. Θα μείνω όμως σε έναν κοινό παρονομαστή που έχουν όλα τα παραπάνω και μάλιστα έναν κοινό παρονομαστή με τις περισσότερες επιχειρήσεις, την άγνοια κινδύνου.
Όλοι και όλες όταν προβάλλουν την επιχειρηματικότητα, το ελεύθερο επάγγελμα, προβάλλουν όλα τα πλεονεκτήματα, κέρδη χωρίς όρια, συνθήκες εργασίας όπως εσύ τις θέλεις, αναγνωρισημότητα, απόλαυση ότι εργάζεσαι πλέον για εσένα κ.α..
Κανένας όμως, όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις, δεν έχουν ένα σχέδιο ανάκαμψης από την επέλευση κινδύνων. Κανείς δεν λέει ότι μαζί με το business plan που παρουσιάζουν και τα ωφελήματα αυτού, ότι θα πρέπει να γίνει και μια εκτίμηση των κινδύνων που διατρέχουμε όταν επιχειρούμε και μάλιστα αρκετών από αυτών που θα μπορούσαν να καταστρέψουν σε μια στιγμή, όλες τις προσπάθειες, τους κόπους μας και τις επενδύσεις μας. Κανείς δεν αναφέρεται ΠΟΤΕ στο τι μπορεί να ‘’στραβώσει’’ και να ‘’τιναχτούν’’ όλα στον αέρα. Κανείς δεν λέει από τι πράγματι κινδυνεύει η κάθε επιχείρηση, η κάθε κίνηση επιχειρηματικότητας, οποιαδήποτε εταιρεία.
Σε ιδεατές συνθήκες, θα έπρεπε ό κάθε ένας που σκέφτεται την έναρξη της οποιασδήποτε επιχειρηματικής κίνησης, να συμβουλεύεται ένα ειδικό γραφείο που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση όλης της διαδικασίας που χρειάζεται μια επιχείρηση από την ίδρυση της μέχρι και την έναρξη των εργασιών της.
Οποιοσδήποτε σοβαρός επαγγελματίας που ασχολείται μ’ αυτόν τον τομέα θα συμβουλεύσει τον επιχειρηματία, τον νέο επιχειρηματία ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει πριν το start των εργασιών του είναι να κάνει ένα risk assessment plan.
Αν όλα τα προηγούμενα φαίνονται σε κάποιον υπερβολή, αν ο επιχειρηματίας πιστεύει ότι έχει τη γνώση και το χρόνο να κάνει όλα τα παραπάνω ίσως πράγματι να τα καταφέρει. Αυτό όμως που είναι τελείως απαραίτητο είναι η εκτίμηση των κινδύνων που διατρέχει η επιχείρηση του, πως θα προστατευθεί από αυτούς και κυρίως πως θα ανακάμψει από την επέλευση τους.
Είναι ένα σκαλί που κανένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να υπερπηδάει, είναι ένα σκαλί που αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επιχείρηση, είναι ένα σκαλί που δεν πρέπει να το αγνοεί κανείς διότι μπορεί ένας κίνδυνος να έχει τόσο σοβαρό αντίκτυπο στην επιχείρηση, που αυτή να μην τα καταφέρει ποτέ να ανακάμψει.
Μετά από χρόνια επιστημονικής έρευνας, στατιστικών αναλύσεων, εκπόνησης όλων των μοντέλων διαχείρισης κινδύνων έχουμε την μοναδική διεθνώς πολυβραβευμένη μεθοδολογία, που με αντικειμενικό τρόπο δια μέσου λογισμικού, εξάγει τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα εκτίμησης των ασφαλίσιμων κινδύνων των επιχειρήσεων. Την μεθοδολογία B.R.M.A. (Business Risk Management Architect)
Μία σύντομη παρουσίαση της μελέτης μπορείτε να δείτε παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μας, για περισσότερες λεπτομέρειες:
https://lindras.com/wp-content/uploads/2021/03/BRMA-short-presentation.pdf