Ιδιωτική ασφάλιση υγείας, ΝΑΙ, αλλά;;;

Ένα ερώτημα που ‘’κρατάει’’ πολύ καταναλωτικό κοινό στη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας είναι το ερώτημα των ετήσιων αναπροσαρμογών των ασφαλίστρων.

Ναι, σήμερα συμφωνώ στην τιμή έναρξης αλλά όταν θα είμαι σε ηλικία που θα το χρειάζομαι αναλογικά πολύ περισσότερο, θα μπορώ να το εξυπηρετώ με τα χρήματα της σύνταξης μου; Οι αναπροσαρμογές του θα είναι τέτοιες που θα μπορώ να τις εξυπηρετώ;

Αυτά τα ερωτήματα είναι τα συχνότερα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα ραντεβού πώλησης των προϊόντων ασφάλισης υγείας και δεν είναι καθόλου άδικα.

Εν τω μεταξύ κανείς από εμάς τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια αφού στην πραγματικότητα το μόνο που γνωρίζουμε είναι η αύξηση του ασφαλίστρου λόγω ηλικίας αλλά πάντα παραμένει ανοιχτό το ποσοστό αύξησης λόγω του ιατρικού πληθωρισμού.

Η ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση και μέρα με τη μέρα αυξάνει λόγω όλων αυτών που ζούμε αλλά και γίνεται περισσότερο συνείδηση στο μυαλό του καταναλωτή. Και αυτό είναι το πολύ θετικό ως απάντηση για τα ανωτέρω ερωτήματα ή καλύτερα για το κεντρικό ερώτημα ‘’πόση θα είναι η αύξηση των ασφαλίστρων κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής σύμβασης;’’

Και πράγματι αυτή θα είναι η απάντηση διότι δεν θα μπορεί πλέον καμία ασφαλιστική εταιρεία να οχυρώνεται πίσω από το δείκτη ζημιών – νοσηρότητας των ασφαλισμένων της. Εάν ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος και ο τζίρος ανάλογος δεν θα μπορεί καμία εταιρεία να προφασίζεται κάτι ανάλογο.

Αλλά εκτός αυτού θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει τις αυξήσεις κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών υπερβολικές και χωρίς ανάλογη αιτιολόγηση έχουν βοηθήσει πολύ τον τελευταίο καιρό να παρατηρούμε εταιρείες να έχουν ακόμη και μηδενικές αυξήσεις.

Υπάρχουν βέβαια και επαγγελματίες του χώρου με πολύ επιστημονικές και αξιόλογες προτάσεις, όπως του αξιότιμου κυρίου Γιάννη Περιστέρη, (για όποιον θέλει να τη διαβάσει βρίσκεται στο παρακάτω link)

https://www.nextdeal.gr/asfalistikes-eidiseis/idiotiki-asfalisi/119187/diahronikes-dynatotites-kai-eythynes-ton-perissoteron

που είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουν πολύ προς την κατεύθυνση αυτή: Να έχουμε καταναλωτικό κοινό για τις ασφαλίσεις υγείας που να μην φοβάται τη ραγδαία ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων.

Μέχρι τότε, μέχρι τη στιγμή που με κάποια κρατική οδηγία, με κάποιο νόμο, με κάποια ρύθμιση του νόμου θα έχει δοθεί το πλαίσιο των αυξήσεων των ασφαλίστρων, μπορούμε να επιλέγουμε πιστοποιημένους ασφαλιστικούς συμβούλους, που έχουν πλήρη άποψη της ασφαλιστικής αγοράς και έχουν μελετήσει την μέχρι τώρα πορεία και πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

Λίνδρας Σάκης