Risk Management
Global Risks 2022

Global Risks 2022

Στις 11/01/2022 δημοσιεύθηκε η 17η έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιων Κινδύνων από το World Economic Forum.

Για άλλη μια φορά η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Νταβός από παγκόσμιους ηγέτες και CEOs αναβλήθηκε λόγω covid_19 και πραγματοποιήθηκε μια ψηφιακή press conference με τους εξής ομιλητές:

 • Børge Brende, Πρόεδρος του World Economic Forum
 • Saadia Zahidi, Managing Director του World Economic Forum
 • Carolina Klint, Managing Director της Marsh
 • Peter Giger, Group Chief Risk Officer της Zurich Insurance Group

Μία σύνοψη αυτής της press conference μπορεί να αποδοθεί στα παρακάτω σημεία:

 • Κλιματική κρίση
 • Ψηφιακοί κίνδυνοι
 • Κοινωνικές Ανισότητες
 • Κόστος Πρώτων Υλών
 • Διάστημα

Νέοι κίνδυνοι όπως το διάστημα και η κυβερνοασφάλεια έρχονται να προστεθούν στο ήδη πλούσιο πάνελ των παγκόσμιων κινδύνων, με εξέχουσα θέση την πανδημία και την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή της έκθεσης, η οποία βασίζεται σε έρευνα από περίπου 1.000 ειδικούς και ηγέτες: 

Παγκόσμια προοπτική:

Ξεκινάει το έτος 2022 με μεγάλες ανισότητες που έχουν προέρθει από τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης των χωρών λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της διαφορετικής πρόσβασης των πολιτών των εθνών στα εμβόλια. Αναφέρει η έκθεση ”Κρίσιμη Απειλή” η πανδημία, και συγκεκριμένα ο οικονομικός και κοινωνικός της αντίκτυπος παγκοσμίως.

Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ της πρόσβασης πλούσιων και φτωχών εθνών στα εμβόλια σημαίνουν ότι οι οικονομίες τους ανακάμπτουν με άνισους ρυθμούς, γεγονός που θα μπορούσε να διευρύνει τις κοινωνικές διαιρέσεις και να εντείνει τις γεωπολιτικές εντάσεις. 

Μέχρι το 2024, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να είναι 2,3% μικρότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς την πανδημία.

Αλλά αυτό κρύβει τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, των οποίων οι οικονομίες προβλέπεται να είναι 5,5% μικρότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, και των πλούσιων χωρών, οι οποίες αναμένεται να επεκταθούν κατά 0,9%.

Κλιματική κρίση:

Το περιβάλλον παραμένει η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ανησυχία. Η υγεία του πλανήτη την επόμενη δεκαετία είναι η κυρίαρχη ανησυχία, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην έρευνα, οι οποίοι ανέφεραν την αποτυχία δράσης για την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την απώλεια της βιοποικιλότητας ως τους τρεις κορυφαίους κινδύνους.

Πηγή: World Economic Forum – Global Risks 2020 Report

Διαφορετικές χώρες ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις, με ορισμένες να κινούνται πιο γρήγορα για να υιοθετήσουν ένα μοντέλο μηδενικού άνθρακα από άλλες. Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν μειονεκτήματα.

Ενώ η αργή κίνηση θα μπορούσε να ριζοσπαστικοποιήσει περισσότερους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν ενεργεί επειγόντως, μια ταχύτερη απομάκρυνση από τις βιομηχανίες με έντονες εκπομπές άνθρακα θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αναταραχή και να ρίξει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση:

Η υιοθέτηση βιαστικών περιβαλλοντικών πολιτικών θα μπορούσε επίσης να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για τη φύση. Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι κίνδυνοι από την ανάπτυξη μη δοκιμασμένων βιοτεχνικών και γεωμηχανικών τεχνολογιών

Ψηφιακός κίνδυνος:

Η πανδημία ανάγκασε μια τεράστια αλλαγή – απαιτώντας από πολλούς ανθρώπους να εργάζονται ή να παρακολουθούν μαθήματα από το σπίτι και να δημιουργήσουν έναν εκρηκτικό αριθμό διαδικτυακών πλατφορμών και συσκευών για να βοηθήσουν σε έναν μετασχηματισμό που έχει αυξήσει δραματικά τους κινδύνους για την ασφάλεια, αναφέρει η έκθεση.

Βρισκόμαστε τώρα στο σημείο όπου οι κυβερνοαπειλές αυξάνονται ταχύτερα από την ικανότητά μας να τις αποτρέψουμε και να τις διαχειριστούμε αποτελεσματικά

δήλωσε η Carolina Klint, ηγέτης διαχείρισης κινδύνου στη Marsh, της οποίας η μητρική εταιρεία Marsh McLennan συνέταξε την έκθεση με τη Zurich Insurance Group.

Οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται πιο επιθετικές και διαδεδομένες, καθώς οι εγκληματίες χρησιμοποιούν πιο σκληρές τακτικές για να κυνηγήσουν πιο ευάλωτους στόχους, αναφέρει η έκθεση.

Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού και ransomware έχουν αυξηθεί, ενώ η άνοδος των κρυπτονομισμάτων διευκολύνει τους διαδικτυακούς εγκληματίες να αποκρύψουν τις πληρωμές που έχουν συγκεντρώσει.

Ενώ όσοι απάντησαν στην έρευνα ανέφεραν τις απειλές στον κυβερνοχώρο ως βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο κίνδυνο, η κυρία  Klint είπε ότι οι συντάκτες της έκθεσης ανησυχούσαν ότι το ζήτημα δεν κατατάχθηκε υψηλότερα, υποδηλώνοντας ότι είναι ένα «τυφλό σημείο» για εταιρείες και κυβερνήσεις. 

Διάστημα:

Το διάστημα είναι το τελευταίο σύνορο — για τον κίνδυνο.

Η πτώση του κόστους για την τεχνολογία εκτόξευσης έχει οδηγήσει σε μια νέα διαστημική κούρσα μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων.

Πέρυσι, το διαστημικό τουριστικό εγχείρημα του ιδρυτή της Amazon, η Blue Origin, και ο Richard Branson της Virgin Galactic, απογειώθηκαν, ενώ η επιχείρηση Space X του Elon Musk σημείωσε μεγάλα κέρδη στην εκτόξευση αστροναυτών και δορυφόρων.

Εν τω μεταξύ, μια σειρά από χώρες ενισχύουν τα διαστημικά τους προγράμματα καθώς κυνηγούν γεωπολιτική και στρατιωτική ισχύ ή επιστημονικά και εμπορικά κέρδη, όπως αναφέρει η έκθεση.

Όμως όλα αυτά τα προγράμματα αυξάνουν τον κίνδυνο τριβών σε τροχιά.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

Η αυξημένη εκμετάλλευση αυτών των τροχιών ενέχει τον κίνδυνο συμφόρησης, αύξησης των συντριμμιών και πιθανότητα συγκρούσεων σε ένα βασίλειο με λίγες δομές διακυβέρνησης για τον μετριασμό νέων απειλών

Οι ειδικοί και οι ηγέτες που απάντησαν στην έρευνα:

Δεν πιστεύουν ότι γίνονται πολλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά

δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Saadia Zahidi

Η εκμετάλλευση του διαστήματος είναι ένας από τους τομείς που οι ερωτηθέντες πίστευαν ότι είχαν τη μικρότερη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Συμπεράσματα:

Η παραπάνω σύνοψη της έκθεσης εξάγει 2 συμπεράσματα:

 • Ο πολίτης και η επιχείρηση μπορεί να προετοιμαστεί για την επέλευση των ανωτέρω κινδύνων μειώνοντας απλά την επίδραση των αποτελεσμάτων. Ζημιά όμως θα υποστεί.
 • Για να μπορέσει να θωρακιστεί και να αποκτήσει χρήσιμους συμμάχους για τα δυσμενή αποτελέσματα των κινδύνων πρέπει να μπορεί ν’ αναγνωρίζει τους κινδύνους και να τους προβλέπει.

Ο μόνος τρόπος για τη θωράκιση μας έναντι αυτού του πάνελ κινδύνων, γνωστών, νέων και αναδυόμενων είναι η μελέτη διαχείρισης ασφαλίσιμων κινδύνων από διαπιστευμένους insurable risk managers.

Η μελέτη διασφαλίζει την αναγνώριση, προτεραιοποίηση και ποσοτικοποίηση των κινδύνων με αποτέλεσμα την καλύτερη θωράκιση του ατόμου και της επιχείρησης για την ασφαλή βιωσιμότητα τους.

Επιπροσθέτως η μελέτη B.R.M.A. από τη Lindra Consulting εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις και έναν ισχυρό σύμμαχο για την ανάπτυξή τους, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

By

Sakis Lindras