Social media και M.M.E.. Εργαλεία ή κόλαφοι της εικόνας μας;

Διάβασα πρόσφατα 2 πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που αφορούν τον πλανητάρχη, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι αλήθεια ότι ανήκω κι εγώ στην κατηγορία των επιφυλακτικών σε ότι αφορά την αξία του Προέδρου, ακόμη και τη σοβαρότητα του. Διαβάζοντας αυτά τα 2 άρθρα όμως είμαι πολύ προβληματισμένος αφενός για την αξία του, πολύ περισσότερο όμως για την εικόνα του.

Εάν έχει κάνει έστω τα μισά από αυτά που αναφέρονται (ο κύριος Ζαχαράκης, ο ένας εκ των 2 συγγραφέων αναφέρει ότι οι πηγές του είναι έγκριτες) μάλλον μεγάλη χάρη του χρωστάμε για το έργο του. Σίγουρα γνωρίζω κάτι που έχει κάνει, μάλλον κάτι που δεν έχει κάνει, πόλεμο πουθενά στον κόσμο. Είναι ο πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α. που πέρασε και για 4 χρόνια δεν έχει κάνει πόλεμο πουθενά. Επίσης σίγουρα γνωρίζω όπως όλοι μας, την προσπάθειά του  για την πάταξη της τρομοκρατίας με εμφατικό τρόπο έχοντας σαν  αποτέλεσμα την μεγάλη ύφεση της, τον τελευταίο καιρό. Και φυσικά πάρα πολλά άλλα που έχει κάνει κατά την προεδρεία του τα οποία κατατάσσονται στα θετικά.

Οπότε αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα χάσει τις εκλογές; Πως είναι δυνατόν να υπολείπεται τόσο του αντιπάλου του;

Η απάντηση πιστεύω ότι βρίσκεται στην εικόνα που δείχνει προς τα έξω. Μια εικόνα που το παζλ της αποτελείται από τα κομμάτια που απορρέουν από την παρουσία του στα Μ.Μ.Ε. και στα social media. Είμαι σίγουρος ότι ένα από τα λάθη που κάνει, είναι η απρόσεχτη συμπεριφορά του με τα Μ.Μ.Ε. και τα social media.

Κάνει αυτό που κάνουν πάρα πολλοί επαγγελματίες και αναφέρομαι ιδιαίτερα σ’ αυτούς, μιας και η έξωθεν εικόνα τους επηρεάζει το επαγγελματικό τους προφίλ. Είναι αυτό που δεν κατανοούν οι περισσότεροι, δηλαδή ότι το ‘’τα γραπτά μένουν’’ αφορά πλέον οτιδήποτε γράφουμε στα social media, και πως ότι έχουμε πει ή έχουμε κάνει υπάρχει πλέον κάπου αποθηκευμένο. Όσο εύκολα γράφουμε και αναρτούμε κάτι, άλλο τόσο εύκολα μπορεί κάποιος να το βρει, να το ανακαλύψει, να το χρησιμοποιήσει.

Οι περισσότεροι χρήστες των social media έχουν την εντύπωση ότι βρήκαν ένα εύκολο και δωρεάν βήμα για να λένε οτιδήποτε, νομίζοντας ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες και ότι αν σφάλλουν κάπου ‘’δεν πειράζει, ποιος θα το θυμάται;’’

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Έχει αποδειχτεί ότι ειδικά τα social media, έχουν τρομερή «μνήμη» λόγω της αναπαραγωγής και της αναδημοσίευσης από κάποιους. Εσύ να θέλεις να θάψεις κάτι και αυτό να το βρίσκεις συνέχεια μπροστά σου, επειδή κάποιοι του έδωσαν σημασία για διάφορους λόγους και το αναπαράγουν συνεχώς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα social media αποτελούν πλέον το δυνατότερο όπλο δημοσιότητας. Όπως όμως κάθε όπλο, χρειάζεται γνώση και σύνεση για να επιτελέσει ορθά το σκοπό του. Μην πλασάρεστε επαγγελματικά στα social χωρίς την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ή έστω καλής πληροφόρησης για τον τρόπο με τον οποίο είναι καλό να το κάνετε. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αντίθετα και κάποιες φορές ακόμη και επώδυνα.

Μπορεί να δείχνει εύκολο αλλά δεν είναι. Σε προσωπικό επίπεδο μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει, δική του είναι η εικόνα, την κάνει ότι θέλει. Όταν όμως θέλουμε να λάβουμε ωφελήματα για την εργασία μας πρέπει να προσέχουμε πολύ και στο τι λέμε αλλά και πώς το λέμε.

Διαφορετικά, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.

Λίνδρας Σάκης