Ένας κόσμος που αλλάζει

Ο πλανήτης μας, η φύση, η ζωή μας όλη αλλάζει. Απειλούμαστε από όλων των ειδών τους κινδύνους σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Την αντίδραση μας ως κοινωνία δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Εδώ ελπίζουμε στην καλή λειτουργεία των κρατικών μηχανισμών παγκοσμίως.

Ως άτομα όμως; Ως οικογένειες; Ως επιχειρηματίες που απασχολούμε προσωπικό;

Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης στα μέτρα έστω του δυνατού; Έχουμε προνοήσει για βοήθεια σε περίπτωση καταστροφικού γεγονότος;

Η απάντηση δυστυχώς από την πλειοψηφία είναι όχι, και η καλύτερη είναι: ‘’έχω λάβει κάποια μέτρα’’.

Όσο και να ακούγεται κουραστικό, όσο και να είναι έξω από το DNA μας, όσο και να μην θέλουμε να ασχοληθούμε με την προάσπιση μας από καταστροφικά γεγονότα ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουμε χθες.

Σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, πρέπει να διαλέξουμε τον καλύτερο σύμβουλο ασφαλείας, τον καλύτερο τεχνικό ασφαλείας και μαζί του να σχεδιάσουμε τη θωράκιση του σπιτιού μας και όλων των περιουσιακών μας στοιχείων, από φυσικές καταστροφές και μη. (βλέπε κλοπή) Αφού ολοκληρώσουμε μ’ αυτήν μας την ενέργεια θα πρέπει να διαλέξουμε τον κατάλληλο ασφαλιστικό σύμβουλο και μαζί του να σχεδιάσουμε τις ασφαλιστικές καλύψεις που αρμόζουν σε εμάς. Θα πρέπει να μην αποκρύψουμε τίποτε που έχει σχέση με τα οικονομικά μας και με την καθημερινότητα μας. Πρέπει να του γνωρίσουμε όλους τους στόχους μας και αυτός με όλα αυτά τα δεδομένα θα μας παρουσιάσει τις καλύτερες ασφαλιστικές λύσεις, που αν δεν λειτουργήσουν τα μέτρα προστασίας που έχουμε, η ασφαλιστική εταιρεία θα είναι αυτή που θα μας αποζημιώσει είτε σε είδος είτε οικονομικά για την αποκατάσταση των ζημιών μας.

Σε επίπεδο επιχείρησης η σειρά είναι κάπως διαφορετική. Απευθυνόμαστε σε έναν risk manager και ένα insurable risk manager και αυτοί μας παραδίδουν τις μελέτες τους προς υλοποίηση. Εάν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν risk manager και έναν insurable risk manager, διότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τις μελέτες οικονομικά, διότι είμαστε μικρή επιχείρηση, τότε διαλέγουμε τον insurable risk manager, μιας και η μελέτη του είναι η απόλυτη διακοπή των καταστροφικών συνεπειών από την έλευση ενός κινδύνου. Πως; Πολύ απλά. Οι λύσεις του είναι η μεταφορά της ανάληψης κινδύνου σε τρίτο. Ο risk manager προβλέπει τον κίνδυνο, προτείνει τα καλύτερα μέτρα προστασίας αλλά δεν τον αποτρέπει. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει και πάλι να αντιμετωπίσει ένα μέρος των καταστροφικών συνεπειών, μικρότερο μεν λόγω των μέτρων προστασίας αλλά πάλι θα πρέπει να αιμορραγήσει οικονομικά. Έχοντας όμως υλοποιήσει την μελέτη του insurable risk manager δεν θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει τα καταστροφικά αποτελέσματα του κινδύνου.

Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις εξελίξεις, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την έλευση καταστροφικών κινδύνων. Μπορούμε όμως να θωρακιστούμε όσο καλύτερα μπορούμε εναντίον τους και να λάβουμε το σοβαρότερο αντίμετρο που υπάρχει: ‘’Να μεταφέρουμε τον κίνδυνο σ’ αυτούς που μπορούν οικονομικά να τον αντιμετωπίσουν, στην ασφαλιστική βιομηχανία.’’

Η πιο έξυπνη ιδέα που είχε ο άνθρωπος είναι η ιδιωτική ασφάλιση.

Ας την εκμεταλλευτούμε!!!!

Σάκης Λίνδρας