ΚΑΛΟΣ Ασφαλιστικός Σύμβουλος, ΠΟΙΟΣ;

Θέλω να ασφαλίσω κάτι, θέλω να ασφαλίσω την υγεία μου, το σπίτι μου, με ποιον, με ποια να το κάνω;

Ποιος είναι αυτός που θα με συμβουλεύσει καλύτερα; Ποιος είναι αυτός που θα με καθοδηγήσει σωστά;

Και τότε αρχίζει η γνωστή έρευνα, ρωτάω το φίλο μου, το γνωστό μου, ποιος είναι ο καλύτερος. Και φυσικά όλοι γνωρίζουν τον καλύτερο, ”Πολύ καλό παιδί και πολύ καλός ασφαλιστής.”

Καλό παιδί το καταλαβαίνω, μπορώ να το κρίνω, είναι τίμιος, είναι ευγενικός, δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα.

Καλός ασφαλιστής όμως; Ποια είναι τα κριτίρια; Με ποιον τρόπο κρίνω ότι είναι καλός ασφαλιστικός σύμβουλος;

Όταν γίνεται αυτή η ερώτηση τότε τα κριτίρια είναι 2. Οι μισοί θα πουν ότι είναι καλός ασφαλιστικός σύμβουλος διότι έχει πολλούς ασφαλισμένους, μεγάλο χαρτοφυλάκιο, πολυτελή γραφεία και έχει πελάτες πολλούς επώνυμους ή ακόμη και σημαντικούς πελάτες.

Η δεύτερη κατηγορία θα πει ότι αυτός είναι καλός ασφαλιστικός σύμβουλος διότι όταν έπαθα ζημιά, αποζημιώθηκα και με βοήθησε πολύ στη διαδικασία.

Αυτές οι 2 παραπάνω κατηγορίες ασφαλιστικών συμβούλων είναι οι επικρατέστερες στο μυαλό των καταναλωτών ως καλοί ασφαλιστικοί σύμβουλοι. Και σίγουρα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά είναι μέρος ενός καλού ασφαλιστικού συμβούλου.  Ας το αναλύσουμε όμως λίγο παραπάνω για να δούμε τι ισχύει πραγματικά.

Ο πρώτος ασφαλιστικός σύμβουλος, ο λαμπερός, ο επιτυχημένος, για τους περισσότερους, στην πραγματικότητα αυτό του το χαρακτηριστικό, των υψηλών και μεγάλων πωλήσεων, δεν τον καθιστά καλό ασφαλιστή, αλλά εξαιρετικό πωλητή. Είναι ένα χαρακτηριστικό που του προσδίδει την αίγλη και το κύρος του πολύ καλού πωλητή.

Αναρωτήθηκε όμως ο νέος υποψήφιος πελάτης του, αν λόγω της μεγάλης δραστηριότητας του στο πωλησιακό κομμάτι, θα έχει χρόνο να ασχοληθεί μαζί του για το ιδιαίτερο πρόβλημα του ή ακόμη αν θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με την απαίτηση του σε περίπτωση έλευσης ασφαλιστικού κινδύνου; Με απλά λόγια όταν θα χρειάζεται τη συμβουλή του για την νέα του πραγματικότητα ή τη βοήθειά του για να πληρωθεί τη ζημιά του, θα μπορεί να ασχοληθεί; Θα έχει το χρόνο να το κάνει;

Ας εξετάσουμε τώρα το δεύτερο καλό ασφαλιστικό σύβουλο. Είχε όλη την εμπειρία και όλη τη γνώση που χρειάζονταν για να αποζημιωθώ τη ζημιά του αυτοκινήτου μου. Τώρα όμως που έχω πρόβλημα υγείας και είμαι στο εξωτερικό, δε δείχνει να μπορεί να με καθοδηγήσει σωστά. Του ζήτησα να ασφαλίσω την επαγγελματική μου αστική ευθύνη και μου είπε ότι θα μάθει και θα μου πει.

Και οι 2 κατηγορίες ασφαλιστικών συμβούλων δεν είναι κακές, αντιθέτως έχουν κάποια πολύ καλά χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο πελάτης στην πορεία. Εμπειρία στην μια περίπτωση λόγω μεγάλου όγκου εργασιών και εξειδίκευση στη δεύτερη περίπτωση λόγω ιδιαίτερης ενασχόλησης με έναν κλάδο ασφάλισης. Εδώ γεννιέται το ερώτημα ”τι πραγματικά χρειάζομαι;”

Σ’ αυτό το σημείο είναι που πρέπει ο καταναλωτής να σκεφθεί με ποιον ασφαλιστικό σύμβουλο θέλει να συνεργαστεί. 

Και ποιος ο λόγος να επιλέξει ανάμεσα στους 2 διαφορετικούς; Μήπως θα πρέπει να διαλέξει τον επαγγελματία που έχει κατανοήσει την υστέρηση του και έχει κάνει τις ανάλογες ενέργειες για να μην υπάρχει υστέρηση στην εξυπηρέτηση του πελάτη;

Μήπως θα πρέπει να συνεργαστεί με τον πιο ενημερωμένο και σ’ αυτόν που επενδύει στην εξυπηρέτηση του πελάτη;

Ο επαγγελματίας που αναγνωρίζει τα σημεία υστέρησης του είναι αυτός που το μέλλον του ανήκει δικαιωματικά.

Δεν νοείται επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος να μη σηκώνει το τηλέφωνο για τον οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει να βρει τρόπο να το κάνει. Πρέπει να δείξει τουλάχιστον ότι έλαβε την κλήση του πελάτη του και ότι θα βρει την κατάλληλη χρονική στιγμή να ασχοληθεί μαζί του.

Δεν νοείται επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος να λέει ότι γνωρίζει από ασφαλίαεις μόνο έναν κλάδο. Αν δεν θέλει ή δεν μπορεί να επιμορφωθεί ο ίδιος σε όλους, να έχει τις κατάλληλες συνεργασίες για να μπορεί να το κάνει. Για όλες τις περιπτώσεις υπάρχει λύση, αρκεί ο επαγγελματίας να το θέλει.

Και όλα αυτά γιατί; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος είναι πρώτα από όλα ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ. Σύμβουλος πριν και κατά τη διάρκεια.

Στην έναρξη διότι πρέπει να μπορεί να καθοδηγήσει σωστά τον πελάτη, έχοντας ολιστική γνώση του κλάδου για να μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη λύση.

Σύμβουλος κατά τη διάρκεια που θα πρέπει να το αποδεικνύει. Να είναι εκεί σε κάθε ζήτηση του πελάτη, σε κάθε κλήση του. Δεν μπορεί; Είναι πολυάσχολος; Συνεργάτης του. Συνεργάτης που θα λάβει το αίτημα του πελάτη και σε εύλογο χρονικό διάστημα ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος θα επιλύσει το θέμα του πελάτη του. Και μάλιστα πρέπει να κάνει και έναν προγραμματισμό να επισκέπτεται τον πελάτη του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να βλέπει ότι οι ασφαλιστικές λύσεις που έδωσε ανταποκρίνονται στο νέο status του πελάτη ή χρήζουν αναβάθμισης.

Στην αποζημίωση; Εκεί. Δίπλα στον πελάτη του μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα αποζημίωσης. Δεν προλαβαίνει ο ίδιος; Συνεργάτης που θα βοηθήσει τη διαδικασία και μαζί με τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο θα ολοκληρώσουν το αίτημα αποζημίωσης.

Άρα ο καταναλωτής θα πρέπει πριν ξεκινήσει τη συνεργασία του με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο να ρωτήσει και να μάθει όλα τα ανωτέρω. 

”Ασχολείστε με όλους τους κλάδους ασφάλισης; Σε τι επίπεδο; ”

”Εάν χρειαστώ κάτι με ποιον θα επικοινωνήσω; Σε ποιον θα απευθύνομαι; 04:00 π.μ. έχω αυτοκινητιστικό ατύχημα, μπορώ να σας καλέσω;”

”Κάθε πότε θα επικαιροποιούμε τις καλύψεις μου; Κάθε πότε χρειάζεται;”

”Πρέπει να αποζημιωθώ διότι έχω πάθει ζημιά. Σε ποιον απευθύνομαι;”

Ερωτήματα καίρια, που θα πρέπει κάθε υποψήφιος προς ασφάλιση, να θέσει πριν την έναρξη της συνεργασίας του με Ασφαλιστικό Σύμβουλο.

Sakis Lindras