Μη κατηγοριοποιημένο
Νέες μορφές ασφάλισης ζητούν οι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Νέες μορφές ασφάλισης ζητούν οι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Η οικονομική αστάθεια, ο πόλεμος και οι υγειονομικές συνθήκες – ειδικά μεταξύ των νεαρότερων καταναλωτών – έχουν ενταθεί στις αναπτυσσόμενες αγορές, αυξάνοντας την πρόθεση για αγορά ασφαλιστικών προϊόντων.

Οι καταναλωτές των αναπτυσσόμενων αγορών βίωσαν βαθύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19, σε σύγκριση με εκείνους στις ανεπτυγμένες αγορές. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών στις αναπτυσσόμενες αγορές χρειάστηκαν να αντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους, πολλοί είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και περίπου οι μισοί υποχρεώθηκαν να αφήσουν απλήρωτους ορισμένους λογαριασμούς, σε σύγκριση με το ένα τρίτο περίπου, των καταναλωτών στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ακόμη, στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις αναπτυγμένες χώρες, οι ανησυχίες για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά και για την οικονομική ευρωστία, είναι σημαντικά υψηλότερες.

Οι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες αγορές είναι νεότεροι, δεν έχουν τόσους συνταξιούχους όσο οι ανεπτυγμένες αγορές, ενώ δε διαθέτουν αποταμιεύσεις επαρκείς ή τις απαραίτητες ασφαλιστικές καλύψεις.

Οι καταναλωτές των αναπτυσσόμενων αγορών θέλουν να επενδύσουν σε ασφαλιστικά προϊόντα.

Το ενδιαφέρον τους βέβαια, λόγω των συνθηκών, χωρίς να έχουν βοηθηθεί στον τρόπο σκέψης τους από τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι σε προϊόντα ασφάλισης βραχυπρόθεσμης κάλυψης, όπως κάλυψη λογαριασμών πιστωτικών καρτών, κάλυψη των εξόδων σπουδών τους, καλύψεις εισοδήματος για τουλάχιστον 3 μήνες σε περίπτωση απώλειας της εργασίας τους κ.λ.π.

Παρόλα αυτά και το ενδιαφέρον τους για τις κλασικές ασφαλίσεις, όπως ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, είναι σε διπλάσιο βαθμό το ενδιαφέρον τους από τους πολίτες των ανεπτυγμένων αγορών.

Η ιδιαιτερότητα είναι ότι ζητούν νέους τρόπους ασφάλισης, τρόπο κάλυψης που μοιάζει περισσότερο με συνδρομή αγοράς υπηρεσίας, π.χ. δεν τους ενδιαφέρει η παγκόσμια κάλυψη υγείας ή ελεύθερη επιλογή νοσηλευτηρίου αλλά να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε μια υγειονομική υπηρεσία που να τους καλύπτει όλες τις ανάγκες τους σε υγεία, είτε σε πρωτοβάθμιο βαθμό (γιατροί – εξετάσεις) είτε σε δευτεροβάθμιο (νοσηλεία).

Πάνω από τους μισούς θα τους ενδιέφερε μια συνεργασία με εταιρείες φιλοξενίας, με εταιρείες ψηλής τεχνολογίας, ακόμη και με την κυβέρνηση.

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν όλοι οι καταναλωτές για την κοινωνική εταιρική ευθύνη (ΕΚΕ) των ασφαλιστικών τους εταιρειών, με τους καταναλωτές των ανεπτυγμένων αγορών να γνωρίζουν ήδη την προσφορά των εταιρειών τους στην κοινωνία.

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, οι εξελίξεις είναι πλέον απρόβλεπτες και οι νεαρότεροι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα κατά κόρον από ψηφιακά κανάλια.

Πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τις επιθυμίες των καταναλωτών, δημιουργώντας νέα προϊόντα, σύγχρονα, ευέλικτα και αποδεκτά από το ΝΕΟ καταναλωτικό κοινό.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πρέπει ”χθες” να προσαρμόσουν τον τρόπο εργασίας τους και προσέγγισης των καταναλωτών, για να έχουν υποψήφιους πελάτες να τους ακούσουν, να τους συμβουλευτούν και να συνεργαστούν μαζί τους.

Σάκης Λίνδρας