ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, το νέο θαύμα της ιατρικής

Από τη συνάντηση μας στο ΙΙΒΕΑΑ. Από αριστερά προς τα δεξιά: Λίνδρας Σάκης, Δημήτριος Θάνος, Παναγιώτης Λελεδάκης.

Ένα από τα πρώτα ΣΔΙΤ, αν όχι, το πρώτο που εφάρμοσε το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η ιατρική ακριβείας με το ΙΙΒΕΑΑ (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών) και είναι σχετικό με την ιατρική ακριβείας.

Κληθήκαμε να δώσουμε τις ασφαλιστικές μας συμβουλές για το εγχείρημα, οπότε ήμασταν οι πρώτοι τον Ιανουάριο του 2019 που ακούσαμε για τους στόχους και το σκοπό του Ιδρύματος. Μείναμε άφωνοι από τη συνάντηση μας με τον κύριο Δημήτρη Θάνο, Ερευνητή Α’ και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου για τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει το Ίδρυμα στο συγκεκριμένο κλάδο της ιατρικής ακριβείας.

Η ιατρική ακριβείας με απλά λόγια λέει << δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς>>.

Καταφέρνει να εξατομικεύσει την πάθηση του κάθε ασθενή, με τη βοήθεια της βιολογίας και της γενετικής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της, τις παραλλαγές (ποικιλομορφίες) των γονιδίων, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής κάθε ατόμου. Μ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε εξειδικευμένες θεραπείες για τον κάθε ασθενή, που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη θεραπεία ατομικά, με αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή και τεράστια οικονομία σε φάρμακα και θεραπείες. Τα φάρμακα με την ιατρική ακριβείας δεν θα παράγονται πλέον μαζικά αλλά θα γυρίσουμε στην εποχή που ο φαρμακοποιός με τις οδηγίες του γιατρού θα κατασκευάζει το εξειδικευμένο φάρμακο του κάθε ασθενή.

Αληθινή επανάσταση και εύχομαι να προχωρήσει γρήγορα διότι ακόμη και μέσα στην πανδημία που ζούμε, του covid_19, βλέπουμε ότι o κάθε ένας νοσεί εντελώς διαφορετικά, απόδειξη ότι δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς, οπότε αν εφαρμόζονταν η ιατρική ακριβείας και κάποιοι από εμάς δεν θα ταλαιπωρούνταν τόσο πολύ, οι θάνατοι θα ήταν λιγότεροι και πολλοί από εμάς δεν θα νοσούσαν ποτέ διότι η ιατρική ακριβείας έχει εφαρμογή και στην πρόληψη.

Ακόμη και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν όφελος, όπως άλλωστε και το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού κάθε ασθενής θα έχει την προσωπική του διάγνωση και θεραπεία, με αποτέλεσμα να μην ξοδεύονται άσκοπα χρήματα σε γενικές εξετάσεις και συνήθεις θεραπείες.

ΙΙΒΕΑΑ : http://www.bioacademy.gr/home

Ιατρική Ακριβείας: https://static.livemedia.gr/services/inventics/userfiles/usid0_20200306172803_thanos172803.pdf

Δημήτριος Θάνος: http://www.academyofathens.gr/el/members/thanos

Σάκης Λίνδρας