Ένας νέος κόσμος είναι πια εδώ, μια καινούρια πραγματικότητα!!!

Ο τρόπος ζωής μας αλλάζει με ρυθμούς που σχεδόν δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε.

Ότι γνωρίζουμε, ότι είχαμε σαν δεδομένο, τα αξιώματα με τα οποία μεγαλώσαμε έχουν ακόμη και αυτά κλονιστεί ή καταρρεύσει.

Για να δώσω κάποιες εξηγήσεις, τι εννοώ. Η φερεγγυότητα των κρατών δεν είναι πια εδώ. Αυτό που όλοι γνωρίζαμε και είχαμε σαν δεδομένο δεν υπάρχει πια.

Ότι είναι δημόσιο ή κρατικό είναι ακλόνητο. Δεν ισχύει πια.

Ακόμη και τα κραταιά κράτη περνούν ή πέρασαν οικονομική κρίση. Κράτη μοντέλα για τις κοινωνικές παροχές τους σήμερα αμφισβητούνται, βλέπε Σουηδία ή Ελβετία. Ποιος μπορεί να πείσει ένα νεαρό, ότι η καλύτερη κοινωνία για να ζήσει είναι η Σουηδία, η Ελβετία ή ακόμη και η Γερμανία που έδειξαν πολύ κακά αντανακλαστικά στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ποιος μπορεί να πείσει στα οικονομικά ότι τα κρατικά ομόλογα είναι ότι πιο ασφαλές υπάρχει όταν τα περισσότερα κράτη μέσα στην οικονομική κρίση κατέρρευσαν; Ακόμη και σήμερα βλέπουμε το κράτος της Τουρκίας να βυθίζεται ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε μία ακλόνητη αγορά λόγω του όγκου της.

Θεσμοί, θρησκεία, σημαία  όλα έχουν περάσει σε καθεστώς αμφισβήτησης. Ότι έχει μείνει όρθιο είναι η οικογένεια, η ανθρωπιά και η ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Οπότε αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε για ότι καινούριο και να έχουμε την ορθή κρίση να το χειριστούμε με σύνεση και προς όφελος μας.

Διαδίκτυο, social media, η καινούρια πραγματικότητα που τόσο έντονα έχει μπει στη ζωή μας. Το καλύτερο μέσον να πληροφορούμαστε και να επικοινωνούμε τις απόψεις μας ή τη δουλειά μας. Προσοχή όμως, τα fake news είναι παντού, τα cyber risk καραδοκούν.

Οικονομία, τι γίνεται, πως θα είναι η επόμενη μέρα μετά την πανδημία; Πως είναι η οικονομία μέσα στην πανδημία; Το μεγάλο asset, ακίνητα έχει καταρρεύσει, άλλωστε αν θυμάστε αυτή η παράμετρος μας οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Εκεί έρχεται κάτι καινούριο, κάτι που οι περισσότεροι ούτε καν γνωρίζουν, τα κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα, ιδιαιτέρως το bitcoin που οι περισσότεροι γνωρίζουν, μου το επικοινώνησαν δια μέσου του internet το 2009. Τότε η αξία του ήταν στα 0,10 $. Σήμερα είναι περίπου στα 19.002 $. Όταν η αξία του είχε φτάσει κάποια στιγμή στα 6.000 $ και κλονίστηκε λόγω νομιμότητας, λόγω του ιδρυτή του κ.λ.π. οι περισσότεροι αν όχι, όλοι θεωρήσαν ότι έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Διάσημοι καλλιτέχνες ζήτησαν και πληρώθηκαν σε bitcoin, μήπως έκαναν καλά; Δύσκολες ερωτήσεις.

Covid_19, πρωτόγνωρη κατάσταση μια πανδημία τουλάχιστον για όλους εμάς που δεν προλάβαμε να ζήσουμε άλλη. Τι πρέπει να κάνουμε; Πως πρέπει να ζούμε; Ποιο είναι το σωστό;

Δύσκολα ερωτήματα, δύσκολη καθημερινότητα και το χειρότερο όλων, ότι η γνώμη του συνόλου δεν είναι απαραίτητα η σωστή.

Οι περισσότεροι συντάσσονται με την θέση του Αριστοτέλη ότι μπορούμε να ισχυριστούμε ως σωστό αυτό που πιστεύουν οι πολλοί.

Οι καιροί μας όμως μας διδάσκουν ότι χρειαζόμαστε κρίση, γνώση και ψυχραιμία για να πράξουμε το σωστό. Επειδή είναι αδύνατον να έχουμε τόσο πολλές γνώσεις σε θέματα υγείας, πολιτικής, οικονομίας, προστασίας και ασφάλειας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε με ειδικούς για το κάθε θέμα και με τη συμβολή τους να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την ασφαλή, υγιή και καλού επιπέδου διαβίωση μας, που θα καταφέρνει να μην κλονίζεται από την έξωθεν πραγματικότητα.

Η γνώση είναι δύναμη, και γίνεται ακόμη ισχυρότερη μέσα από την ορθή μας κρίση.

Σάκης Λίνδρας