ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ
Παρόλο που είμαι αρκετά εξοικειωμένος με τον θάνατο λόγω επαγγέλματος, (καθημερινή αναφορά του στα ραντεβού μου, αρκετές αποζημιώσεις κ.λ.π.) ένα τελευταίο περιστατικό ήρθε πράγματι να με συγκλονίσει και να αποτελέσει το εφαλτήριο αυτού του άρθρου.
Ένας νέος άνθρωπος γύρω στα 53 χρόνια του έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς και τυγχάνει να είναι φίλος μου.
Ένας άντρας ψηλός, γυμνασμένος, χωρίς περιττά κιλά, κακές συνήθειες και με αγάπη για τον αθλητισμό. Ένας άντρας που έπαιζε τένις 5 φορές την εβδομάδα.
Και όμως, παίζοντας τένις με τους φίλους του, χωρίς καμία πίεση, στο πρώτο 10λεπτο έκατσε στον πάγκο για το διάλειμμα ανάμεσα στα games και δεν σηκώθηκε ποτέ.
Υπήρχε γιατρός στο club, έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να τον επαναφέρει αλλά μάταια, κατέληξε.
Και εδώ είναι που ξεκινούν τα ερωτήματα, γιατί;
Προφανώς είχε κάποια ασθένεια στην καρδιά την οποία δε γνώριζε και αυτή ήταν που τον οδήγησε στο μοιραίο.
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε άτομα που έχασαν τη ζωή τους ξαφνικά ενώ έδειχναν ότι σφύζουν από υγεία; Οι περισσότεροι. Οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας τη συμβουλή των γιατρών για προληπτικές εξετάσεις. Δεν έχει σημασία η ηλικία, δεν έχει σημασία αν έχουμε κάποιες ενοχλήσεις, δεν έχει σημασία ο τρόπος ζωής μας.
ΠΡΕΠΕΙ να μπει βαθιά στην κουλτούρα μας η πρόληψη.
ΠΡΕΠΕΙ να προλαμβάνουμε και όχι, να αντιμετωπίζουμε, οι πιθανότητες είναι πολύ καλύτερες με την πρόληψη.
ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξουμε στάση ζωής, ειδικά εμείς οι Έλληνες που είμαστε της τελευταίας στιγμής. Πότε; Τώρα. Από αυτή τη στιγμή. Και όχι, μόνο για την υγεία μας αλλά για όλα.
Είναι αναγκαίο για ότι κάνουμε, να λαμβάνουμε τα καλύτερα μέτρα προφύλαξης για να μπορούμε να εργαζόμαστε, να διασκεδάζουμε, να απολαμβάνουμε, για να ζούμε γενικότερα ξέγνοιαστοι και ανέμελοι.
Όλοι μας έχουμε ακούσει τη φράση ‘’αν το προλάβεις στην αρχή θα θεραπευθείς’’. Νομίζω ότι εδώ, σ’ αυτό το σημείο είναι που η πολιτεία θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο στην αλλαγή της κουλτούρας του Έλληνα σε σχέση με την πρόληψη. Πως; Μα δίνοντας κίνητρα για προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες ήδη άρχισαν να δίνουν τέτοιου είδους οικονομικά κίνητρα, αναφέροντας στους όρους τους ότι αν ο πελάτης με συμβόλαιο υγείας προσκομίζει τις εξετάσεις του ετήσιου check up του δεν θα έχει αύξηση στα ασφάλιστρα του. Υπάρχει μια ασφαλιστική στην Νότιο Αφρική που δίνει κίνητρο στους πελάτες της να γυμνάζονται. Έχει κάνει μια συνεργασία με μία αλυσίδα γυμναστηρίων και όποιος πελάτης χρησιμοποιεί το γυμναστήριο για πάνω από 3 φορές την εβδομάδα έχει μεγάλη έκπτωση στα ασφάλιστρα του.
Μέχρι σήμερα το μέτρο για ιατρική γνωμάτευση πριν την ενασχόληση των ατόμων με τον αθλητισμό είναι λίγο χαλαρό. Μάλλον θα πρέπει να εφαρμόζεται στο 100% για να μην έχουμε ανθρώπους που καταλήγουν μέσα σε αθλητικούς χώρους.
Μια επίσης πολύ σοβαρή πρόταση που έχει γίνει, είναι στα μέλη ιδιωτικών αθλητικών club, να τους διδάσκεται η παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα του απινιδωτή. Φορητοί απινιδωτές που θα πρέπει να υπάρχουν σε όλους τους αθλητικούς χώρους μαζί με το βαλιτσάκι των πρώτων βοηθειών. Όταν επισκέφθηκα την Disneyland στο Παρίσι, μου έκανε εντύπωση ότι έξω από κάποια παιχνίδια είχε απινιδωτές. Πόσο μπροστά φαίνεται ότι είναι στην πρόληψη οι ευρωπαίοι εταίροι μας.
Και αν το γενικεύσουμε λίγο παραπάνω, οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας, οτιδήποτε χρησιμοποιούμε, αν του έχει γίνει το περιοδικό του service, έχει πολύ λίγες πιθανότητες να μας αφήσει ‘’στα κρύα του λουτρού.’’
Η ΠΡΟΛΗΨΗ είναι σωτήρια, η πρόληψη για τη γενική μας θωράκιση είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας.
Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, ας ξεκινήσουμε από ΤΩΡΑ.
Σάκης Λίνδρας