Συμβουλευτική
Αναπτυξιακός Νόμος, Σύντομος & Πλήρης Οδηγός

Αναπτυξιακός Νόμος, Σύντομος & Πλήρης Οδηγός

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Αναπτυξιακός νόμος Ισχυρή Ελλάδα», ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος του κράτους θα αποτελέσει τη βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για πολλά χρόνια.

Τα νέα ποσοστά φτάνουν έως το 60% για μεγάλες επιχειρήσεις, έως το 70% για μεσαίες επιχειρήσεις και έως το 80% για μικρές επιχειρήσεις.

Οι ενισχύσεις είναι αυξημένες κατά 5%-25% σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο.

Με το νέο πλαίσιο για πρώτη φορά προβλέπεται η ενεργή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, καθώς τα επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 700.000 ευρώ και πάνω θα ανατίθενται, ως προς την αξιολόγηση, την ένταξη και την παρακολούθηση, σε ιδιώτη ορκωτό ελεγκτή.

Για τα επενδυτικά σχέδια κάτω των 700.000 ευρώ ο φορέας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε ορκωτό, είτε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας όπου ανήκει. Στην περίπτωση που επιλέξει τις υπηρεσίες της περιφέρειας, θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι η υπηρεσία θα πρέπει να έχει αξιολογήσει την επενδυτική πρόταση εντός 45 ημερών. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει, τότε αυτομάτως θα μεταπίπτει σε ορκωτό, ο οποίος θα πρέπει να την αξιολογήσει εντός 8 ημερών.

Μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου ορίζονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής καθώς και το πλαίσιο σύστασης καθεστώτων για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων.

Μέσω του εν λόγω πλαισίου, εισάγονται δεκατρία νέα καθεστώτα ενισχύσεων που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της με σημαντικές και σύγχρονες μορφές επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας

Δικαιούχοι – Δραστηριότητες

Οι Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

  • Εμπορική εταιρία
  • Συνεταιρισμός
  • Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ
  • Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες
  • Κοινοπραξίες με προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους
  • Ατομικές επιχειρήσεις – με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού 200.000€ και μόνο για το καθεστώς “Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία”

Υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας με την επιφύλαξη των παραγράφων του άρθρου 7 του νόμου (εξαιρέσεις).

Ακολουθoύν κάποιες ενδεικτικές επιλέξιμες δραστηριότητες. Η πλήρης ανάλυση περιγράφεται, όπως προαναφέρθηκε, στο άρθρο 7 του νόμου.

  • Επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού.
  • Επενδύσεις στον τομέα Αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης.
  • Επενδύσεις στον τομέα της Αποθήκευσης και των υποστηρικτικών προς τη μεταφορά δραστηριοτήτων.
  • Παραγωγή, Διανομή και υποδομές Ενέργειας.
  • Δραστηριότητες βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων.
  • Επενδύσεις σε Λοιπούς Κλάδους, όπως στον τομέα της ανθρώπινης υγείας και της κοινωνικής μέριμνας κατ’ εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, όπως αυτά καθορίζονται με το άρθρο 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125) και επενδυτικά σχέδια για την παροχή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία – ΚΑΔ 87.30.11.01.

-Κατ’ εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια των ΚΑΔ 46.71.12.05, 46,71,13,14 και 46.71.13.16 (Χονδρικό Εμπόριο πετρελαίου & υγραερίου) που υλοποιούνται σε νησιά, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Ομοίως κατ΄ εξαίρεση ενισχύονται επενδυτικά σχέδια των ΚΑΔ 46.46 – Xονδρικό Εμπόριο Φαρμακευτικών Προϊόντων μόνο για το καθεστώς “Επιχειρηματική Εξωστρέφεια”.

-Στον τομέα των άλλων δραστηριοτήτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών κατ` εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια των Κ.Α.Δ. 96.01.19.02: Υπηρεσίες Μηχανικών Πλυντηρίων και 96.01.13.01: Υπηρεσίες Σιδερωτηρίου Ρούχων.

-Στον τομέα ενημέρωσης και επικοινωνίας ενισχύεται η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων «studios» για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, τηλεοπτικών προγραμμάτων και ηχογραφήσεων.

-Στον τομέα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας κατ’ εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια του Κ.Α.Δ. 68.32.13.00 για επιχειρήσεις ανάπτυξης και διαχείρισης Ο.Υ.Μ.Ε.Δ, εφόσον αυτά αφορούν σε ίδρυση ή επέκταση και υλοποιούνται σε έκταση άνω των τριακοσίων στρεμμάτων και μόνο για τα καθεστώτα “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση” και “Επιχειρηματικότητα 360”.

-Στον τομέα των δραστηριοτήτων μηχανικών, κατ’ εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια του Κ.Α.Δ. 71.20 για επιχειρήσεις τεχνικών δοκιμών και αναλύσεων, μόνο για το καθεστώς “Έρευνα και Καινοτομία”.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού

Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων κτηρίων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών.

Άυλα στοιχεία ενεργητικού

Μεταφορά τεχνολογίας, αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άδειες εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες, τεχνογνωσία και μη κατοχυρωμένες τεχνικές γνώσεις. Συστήματα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συστήματα οργάνωσης της επιχείρησης.

Μισθολογικό κόστος

Λοιπές κατηγορίες δαπανών

Επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων:

  • Αμοιβές συμβούλων για ΜΜΕ. Ενισχύονται μόνο για νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για ποσό έως 50.000 ευρώ (έως 5% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους).
  •  Δαπάνες εκκίνησης για νεοσύστατες & υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και για ποσοστό έως 20% του ενισχυόμενου κόστους με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ. Για τις καινοτόμες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τα όρια διπλασιάζονται.
  • Δαπάνες για έργα έρευνας και ανάπτυξης (δαπάνες προσωπικού, κτιρίων, οργάνων, εξοπλισμού κλπ)
  • Δαπάνες καινοτομίας για ΜΜΕ αφορούν σε προϋπολογισμό έως 20% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους και έως 200.000 ευρώ.
  • Δαπάνες για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία με προϋπολογισμό έως 10% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους και έως 100.000 ευρώ.
  • Δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης.
  • Επενδυτικές δαπάνες για συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ.
  • Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ
  • Δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλέψυξης
  • Δαπάνες για την αποκατάσταση μολυσμένων χώρων
  •  Δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων
  • Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση
  • Δαπάνες για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις
  • Ενισχύσεις για εργαζόμενους σε μειονεκτική θέση

At Lindra Consulting, we systematically follow the developments surrounding the New Development Law, the NSRF, and in general every financial tool as they are directly related to the needs of the companies we supervise.

Therefore, we are actively developing our network with companies active in the field of consulting.

Feel free to send us an invitation on our LinkedIn profile or contact us through our available channels.