Αυξήσεις καταθέσεων – διαχείριση μετρητών

Σε ένα περιβάλλον πανδημίας, φυσικών φαινομένων αλλά και καταστροφών που δυστυχώς συνεχίζονται και το 2021 θα περίμενε κανείς με τόσες πολλές επιχειρήσεις κλειστές, με τόσο εργατικό δυναμικό σε αναστολή να έχουμε μείωση των καταθέσεων.

Όμως, από ότι φαίνεται, επειδή η κατανάλωση όλων έχει περιοριστεί στα απολύτως αναγκαία λόγω εγκλεισμού, παρατηρείται σημαντική αύξηση των καταθέσεων.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα πως θα πρέπει να τα διαχειριστεί κανείς.

Οι τράπεζες με τα μηδενικά και πολλές φορές αρνητικά επιτόκια δείχνουν να μην είναι καλός τρόπος φύλαξης των μετρητών άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι είναι ανασφαλής προορισμός.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο καθένας είναι να προϋπολογίσει από τα διαθέσιμα του χρήματα πόσα θα χρειαστεί άμεσα, πόσα μεσοπρόθεσμα και πόσα μακροπρόθεσμα. Αφού γίνει αυτή η κατανομή των διαθέσιμων μετρητών η καλύτερη λύση, η ασφαλέστερη και αποδοτικότερη είναι να επενδυθούν αυτά τα χρήματα σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Χρηματοοικονομικά προϊόντα που θα έχουν ξεκάθαρο επενδυτικό ορίζοντα. Αυτή η παράμετρος είναι πάρα πολύ σημαντική και ίσως μονοσήμαντη. Διότι ο επενδυτής συνήθως βγαίνει χαμένος μόνο στην περίπτωση που εξαγοράζει το προϊόν του λόγω οικονομικής ανάγκης σε λάθος χρονική στιγμή.

Με οποιοδήποτε τρόπο, σε οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν εάν τοποθετηθούν τα κεφάλαια με σύνεση και στρατηγική μόνο πολλαπλά κερδισμένος θα βγει κάποιος, από το να έχει τα χρήματα του στην τράπεζα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της UBS που προσυπογράφει τα ανωτέρω μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/17364/ubs-ti-na-kanete-ta-metrita-sas-tora/

Ακόμη και το χρηματιστήριο που για πολλούς αποτελεί τοποθέτηση υψηλού ρίσκου, φθάνει να αναφέρω, ότι από μελέτες που έχουν γίνει σε βάθος 15ετίας και περισσότερο, μόνο κερδισμένος είναι ο επενδυτής. Μπορώ να αναφέρω ότι οποιαδήποτε μετοχή και να είχε αγοραστεί πριν 30 χρόνια η απόδοση της είναι πολλαπλάσια μέχρι και 500 φορές από την τοποθέτηση του ίδιου κεφαλαίου στην τράπεζα. Εάν αναφερθώ σε χρηματοοικονομικά προϊόντα πολύ χαμηλού ρίσκου, τύπου unit linked, θα βλέπαμε το κεφάλαιο μας να έχει ετησιοποιημένη απόδοση και πάνω από 22%. Αυτό σημαίνει τριπλασιασμό τουλάχιστον του επενδυμένου κεφαλαίου σε 25 χρόνια περίπου και μάλιστα σταδιακής τοποθέτησης του, δηλαδή τοποθέτηση χρημάτων κάθε χρόνο.

Εάν συμβουλευθούμε έναν καλό χρηματοοικονομικό σύμβουλο με ασφαλή προϊόντα, που είναι δομημένα με πολλά και διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία μπορούμε με πολύ μεγάλη ασφάλεια και μεγάλες προσδοκίες να τοποθετήσουμε τα διαθέσιμα μας μετρητά. Χωρίς να αλλάξουμε κάτι στο σημερινό τρόπο ζωής μας, κάνοντας έξυπνες τοποθετήσεις μπορούμε να κερδίσουμε πολλά χρήματα αναγκαία για το μέλλον μας αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας.

Σάκης Λίνδρας