ΙΑΝΟΣ VS COVID

Ασχολούμαστε, και δεν κάνουμε λάθος, με τον covid_19 και ότι έχει σχέση μ’ αυτόν, κρούσματα, θανάτους, μέτρα προστασίας κ.λ.π.

Ξεχνάμε όμως δυστυχώς ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας πρέπει να είναι συμπληρωματικά όλων των υπόλοιπων μέτρων προφύλαξης που θα πρέπει να λαμβάνουμε για όλους τους καθημερινούς και μη κινδύνους.

Όλοι μας ζήσαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού, μάλιστα χάθηκαν και ζωές. Κυκλώνας που ήταν γνωστοποιημένος με όλους τους δυνατούς τρόπους από την πολιτεία, παρόλα αυτά θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εννοηθεί ότι δεν λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα, ή ότι ήταν ελλιπή κ.λ.π. 

Πρέπει όμως να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι εκτός από τον covid_19, όλα αυτά που απειλούν τη ζωή μας, κίνδυνοι, ατυχήματα, ασθένειες, ιοί, φυσικές καταστροφές είναι εκεί, δεν εξαφανίστηκαν.

Δεν μπορεί να κυκλοφορώ με το μηχανάκι μου και να φορώ μάσκα κατά της πανδημίας, αλλά όχι κράνος.

Δεν μπορεί να φορώ τη μάσκα μέσα στο σπίτι μου γιατί έχω καλεσμένους, αλλά να μην έχω πυροσβεστήρες και συναγερμό.

Δεν μπορεί να οδηγώ με μάσκα γιατί έχω άγνωστους συνεπιβάτες, αλλά να μην φορώ ζώνη ασφαλείας.

Και όμως οι περισσότεροι έχουν εστιάσει στα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας και πουθενά αλλού. Φοράνε μάσκα ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους αλλά κυκλοφορούν με όχημα που έχει φθαρμένα ελαστικά και ανεπαρκή αμορτισέρ.

Και μόνο στατιστικώς να το εξετάσουμε το θέμα είναι λάθος αντίληψη. Πολύ περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πάθουμε ατύχημα παρά να κολλήσουμε τον ιό.

Και το σημαντικότερο όλων, όλα ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ. Ανασφάλιστη η υγεία μας, η ζωή μας, η περιουσία μας. Λαμβάνουμε ελλιπή μέτρα προστασίας και τουλάχιστον δεν ασφαλίζουμε το μεγάλο καταστροφικό γεγονός, την επέλευση του κινδύνου. Πρέπει να είναι προ των πυλών μια καταστροφή για να θυμηθούμε την ασφάλιση; Πρέπει να κινδυνεύουμε άμεσα από κάτι για να ασφαλιστούμε; 

Ελπίζω αυτή η κακή χρονιά με τα καταστροφικά της αποτελέσματα να γίνει γρήγορα παρελθόν. Επειδή όμως ”ουδέν κακόν αμιγές καλού” ας ελπίσουμε ότι διδαχθήκαμε την πρόληψη, ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη μας άμυνα. 

Ελπίζω ότι έστω και λίγο αυξήθηκε η ασφαλιστική μας συνείδηση.

Ελπίζω…..

Αθανάσιος Λίνδρας